29/12/2015

Anatomie Articol Blot

Un articol Blot poate fi scris foarte ușor, în format text. Cunoașterea sintaxei unui dialect markdown va îmbunătăți considerabil productivitatea, fiindcă acesta este mult mai ușor de învățat și mult mai practic (în formatarea textului simplu) decât limbajul html; chiar și scurtăturile de tastatură vor accelera timpii de scriere.

Spre deosebire de multe generatoare statice, foarte cunoscute sau mai puțin cunsocute, Blot nu are nevoie implicit de un header structurat al fișierului sursă.

Generatoarele existente folosesc variante standardizate (json, yaml sau toml) sau adaptări ale acestora.

Dacă luăm în considerare și diferențele dintre dialectele Markdown, vom vedea că trecerea de la un generator static la altul (unul din punctele forte ale saiturilor generate dinamic este portabilitatea surselor) nu mai este așa de ușoară așa cum pare la prima vedere, necesitând ceva cunoștiințe suplimentare de manipulare în masă și recursiv a fișierelor și string-urilor.

Legat de dialectele Markdown, cel mai bine este să scrieți în dialectul original, asta dacă nu aveți nevoie de tabele, note subsol, etc. Altfel, pot apare mici incompatibilități.

Ca o paranteză, Kirby, care este un flat-CMS (este necesar doar un server care să servească fișiere php și html static, nu și baze de date), a modificat foarte puternic Markdown în propriul Kirbytext, astfel încât trecerea unor articole Kirbytext în Markdown este destul de laborioasă. Însă este corect să spunem că toate modificările aduse de Kirbytext aduc simplitate, claritate și o productivitate crescută, fiind extrem de apreciate de utilizatorii acestuia.

Revenind la structura unui articol, spuneam că nu este nevoie în Blot de un header yaml / toml / json. Singura cerință, oarecum normală, este ca măcar să aveți un titlu H1 în articol (heading), care va da și titlul articolului și va face parte din hyperlink (permalink).

Practic, un articol (nu există un header implicit) draft.md arată cam așa:

#Denumire Articol

Conținut - blaH BLAH BLAH

Blot va asigna un permalink de forma username.Blot.im/44/denumire-articol (44 este un index de incrementare intern, poate fi 2, 7 , 99, etc.) și va atașa și data și ora sistemului ca data publicării.

Din fericire, Blot oferă și posibilitatea manipulării unor parametri referitori la articol și publicarea acestuia, prin injectarea unui header personalizat, în genul toml / json / yaml. Este opțional, nu obligatoriu!

Un header personalizat, folosit de mine, este următorul:

Date: dd-mm-yyyy
Tags: tag1, tag2, ..., tag x
Permalink: custom-link

#Denumire Articol

Conținut - blaH BLAH BLAH

Ok, primul rând este soluția prin care pot injecta o dată (merge chiar și ora publicării în continuarea datei) a publicării după bunul plac, trecând peste data propusă de sistem.

Practic, pot antedata sau post-data, inclusiv la nivel de oră și minut. Funcția secundară este formatul personalizat al datei (poate fi european, românesc, cu cratimă, slash, etc.) - Blot recunoaște orice format.

Rândul tags este destul de explicit - se introduc, despărțite cu virgulă, cuvinte cheie, care vor ajuta la gruparea mai ușoară a articolelor, neexistând categorii.

Ultimul rând - permalink - este de asemenea injectarea unui permalink custom în structura saitului, astfel încât vizitatorii vor vedea username.Blot.im/senzational-o-gaina-a-nascut-doi-vitei-cu-blana în loc de username.Blot.im/37/denumire-articol (a dispărut indexul iar link-ul este așa cum vreau eu, cu găina fantastică, și nu bazat pe primul H1 întâlnit în articol).

Ca o altă paranteză, spre deosebire de yaml / toml / json, nu este nevoie de caractere (linii) speciale pentru despărțirea headerului de articolul propriu zis.

Date fiind avantajele unui header custom, am ales să folosesc această posibilitate, deși, repet, un articol scris în Markdown sau chiar text simplu, fără formatări, poate deveni articol Blot. Wordpress știe așa ceva?

A, chiar și o poză pusă în folderul Blot este transformată în articol.

#Blot