SEARCH   RSS

Mike Judge ne aduce un film ce merită văzut, fiindcă sigur măcar veţi râde.

Idiocracy

02 May 2007

Este un film regizat şi produs de către Mike Judge. Pentru cine nu ştie cine este Mike Judge, vă spun doar atât: Beavis & Butthead.

Poster film IdiocracyPovestea Idiocracy începe cu o pastişă dură vis-a-vis de cuplurile de intelectuali şi planificarea familială. Un experiment al armatei USA are rolul de a prezerva pentru viitor oamenii inteligenţi, inducandu-le o stare de ‘hibernare’. Pentru experimentul armatei sunt necesari cobai - găsiţi fiind un bibliotecar din armata, ales pentru mediocritatea lui, precum şi o prostituată, cu oarece probele cu fiscul, atât ea cât şi ‘peştele’ ei, un negru pe nume U-P-G-R-E-Y-E-D-D (numai Mike Judge putea scoate un astfel de nume ;)).

Experimentul este dat uitării, astfel încât cei doi cobai se trezesc la viaţă undeva prin 2505. Ei bine, povestitorul ne aminteşte cum în decursul veacurilor, oamenii si-au folosit tot mai puţin creierul, devenind extrem de proşti (merită să vă gândiţi la asta făcând paralela cu viitorul descris în ‘Matrix’ sau ‘Madmax’). Aşa că au ajuns să nu mai ştie să rezolve probleme elementare.

În 2005, al nostru soldat se trezeşte drept cel mai inteligent om şi vorbitorul unui vocabular considerat ‘gay’. Societatea viitorului este interesantă doar de mâncare şi sex. Şi bani. Atât. Prin nişte efecte speciale realizate funcţie de buget, observăm oraşe pline de gunoaie, pustiite şi orientate spre uşoară violenţă. Eroul rezolvă probleme ale agriculturii, înlocuind o băutură energizantă folosită peste tot (inclusiv în irigaţii :) ), cu apa (apa de la budă ? noi folosim Brawndo, băutura ce conţine electroliţi - o altă aluzie a lui Mike Judge referitoare la dependenţa actuală de băuturi carbogazoase sau energizante).

Celebrele fast-food-uri capătă denumiri interesante - uddruckers. Starbucks se transformă într-un loc în care primeşti un handjob. În final, eroul nostru rămâne în societatea viitorului, unde ajunge preşedinte, înlocuind un negru, actor porno şi cu nume hispanic - Camacho (o altă glumă neagră a lui Mike Judge).

Mike Judge, în spatele unei comedioare uşoare, reuşeşte să readucă în discuţie probleme sensibile în America de azi: moralitatea preşedinţilor, planning-ul familial, populaţia dependentă de spectacol ieftin şi junk-food. Sau cum este bine denumit curentul, anti-intelectualism.

Şi să nu uit. Interpretul principal al filmului este Luke Wilson.

Un film ce merită văzut, fiindcă sigur măcar veţi râde.


Tags: văzute