SEARCH   RSS

Apostolii pinguinului prin spatiul .ro s-au retras aproape toţi. Nu atrăgând un grup de privilegiaţi, cărora să le împărtăşească tainele lui Linus, Morton, Cox sau Stallmann. Nu spre prelegeri publice, găzduite în spaţiul academic. Apostolii au întors spatele pinguinului.

Call To Arms

06 Aug 2007

A existat o vreme în care pasiunea prima. În care ajutorul necondiţionat şi bucuria de a ajuta erau definitorii unui fenomen nou, privit cu multă curiozitate de cei mai mulţi dintre noi, dar şi neînţeles de alţii.

Suflul big-bangului provocat de munca lui Torvalds, acel sistem geek Slackware, interfeţele grafice numeroase şi deosebite reunite în discurile cu însemnele pălăriei roşii a pătruns şi în calculatoarele românilor. Cei cu experienţe anterioare în lumea sistemelor de operare Unix-like, fericiţii care folosiseră un Mac, deveneau adevăraţi guru ai noului curent.

Opiniile, rândurile scrise mai mult sau mai puţin în grabă pe diverse forumuri sau liste de discuţii specifice, erau citite, interpretate şi asimilate asemeni unei predici de noii fani, dornici să înveţe, dar încă novici. Ohh, acele vremuri … pasiunea, ajutorul, timpul multor oameni şi mintea oferite în numele ideii de a dărui, aşa cum au şi primit la rândul lor. Gratis, necondiţionat.

Pasiunea aproape a dispărut.

Apostolii pinguinului prin spatiul .ro s-au retras aproape toţi. Nu spre meditaţie continuă. Nu atrăgând un grup de privilegiaţi, cărora să le împărtăşească tainele lui Linus, Morton, Cox sau Stallmann. Nu spre prelegeri publice, găzduite în spaţiul academic. Nu către întâlnirile mai mult sau mai puţin formale. Apostolii, care au adus bunavestire, precum şi primii convertiţi, au întors spatele pinguinului.

Au dispărut în umbra unor posturi calde, corect plătite. S-au cocoţat pe scaune greu accesibile şi greu vizibile novicilor. Cu priviri ucigătoare sau replici acide, au tăiat elanul posibililor viitori convertiţi. Au privit cu dezinteres cum sub ochii lor, învăţăceii îsi caută lideri, repere, puncte de sprijin, cum energiile acestora se pierd iremediabil.

Am întors cu toţii spatele pinguinului. Ne-am refugiat în obiceiurile noastre cotidiene; în nepăsare, indiferentă, lehamite, scârbă. În ego supraevaluat, prostie, psihoză colectivă. În ceea ce este definitoriu comportamentului nostru balcanic.

Anul viitor va fi anul de cumpănă pentru lumea Linux autohtonă. Pinguinul va deveni subiect al statisticilor, nișă a unei pieţe, instrument de a produce sau administra bani? Sau se va întoarce printre noi toţi? Ne va bucura vieţile în continuare, va dezvălui ceea ce e mai bun în fiecare din noi, va fi pălăria pentru un alt model de socializare online? Ne va da curaj, în a ne întâlni mai des, în a discuta sau combate pasiunile noastre? Va fi instrument şi suport al educaţiei, mijloc de a ne perfecţiona? Şi de ce nu, o posibilitate de câştig material pentru cei cu aptitudini antreprenoriale?

Să sperăm că noua noastră casă Europa ne va face să ne dorim să fim mai buni. “La mulţi ani”, europeni de limbă româna!


Tags: linux