SEARCH   RSS

Am căutat mult timp un editor text care să aibă o interfaţă intuitiva precum evidenţierea sintaxei pentru cele mai cunoscute limbaje de programare sau scripting. Am găsit medit, independent de Gnome sau KDE, un editor text înzestrat cu multe facilităţi.

Medit - Editor Text Linux

07 Aug 2007

Am căutat mult timp un editor text care să aibă o interfaţă intuitiva precum evidenţierea sintaxei pentru cele mai cunoscute limbaje de programare sau scripting. Dacă soluţia oferită la instalările xfce4.4, şi anume mousepad, este destul de spartană şi limitată în opţiuni, cunoscutul gedit este legat ireversibil de mediul şi librăriile Gnome. Ecce medit. Independent de Gnome sau KDE, un editor text înzestrat cu multe facilităţi.

Situl proiectului descrie medit ca fiind un editor complet şi capabil. Evidenţierea sintaxei, mai nou pe baza tehnologiei gtksourceview (limbaje markup, limbaje programare OOP, limbaje scripting client şi server-side, etc.), predefinirea combinaţiilor de taste asociate unor comenzi pentru uşurarea muncii, conceptul multiplatformă (exista chiar şi un build MS Windows), extensibilitate graţie plugin-urilor scrise în Python sau C, limbaj propriu de scripting - MooScript - construit după modelul scripting-ului shell, a limbajului Python şi framework-ului GAP, modul file-selector încorporat (asemeni editorului Kate, de exemplu), precum şi multe altele, m-au convins deplin de utilitatea medit.
MeditMedit

Medit îţi oferă posibilitatea customizării paginii, fonturilor şi culorilor în cazul în care doreşti un rezultat tipărit sau ai alte preferinţe. Poţi căuta cuvinte sau expresii. Desigur, nu puteau lipsi clasicele funcţii cut-copy-paste şi undo-redo-find. Poţi alege numerotarea automată a liniilor, utilă în cazul în care foloseşti programul pentru a scrie cod sursă. Poţi defini bookmark-uri - foarte utile în cazul în care scrii cod şi proiectul tău începe să cuantifice sute de linii, sau chiar mai mult - astfel, nu mai este nevoie să cauţi expresii sau cuvinte pe care poate le-ai uitat, ci pur şi simplu pui bookmark pe liniile semnificative, ca apoi să le regăseşti elegant apelând una din opţiunile meniului programului. Sau, daca ai număr redus de linii, poţi apela functia salt la linia numarul X . Poţi lucra concomitent cu mai multe sesiuni ale programului, deschizând într-o altă fereastră tip tab, un alt fişier. Printr-o serie de comenzi rapide disponibile în meniu poţi apela shell-ul sau poţi deschide o consolă-terminal. Fiind un program construit şi extensibil prin puternicul Python, ai la dispoziţie şi o consolă Python. Şi ca bonus, medit poate exporta în format PDF.

Medit se instalează uşor, având ca dependinţe gtk2, python şi pygtk. Majoritatea distribuţiilor oferă chiar de la instalare aceste librarii. Ba unele vă vor oferi prin repository-urile oficiale sau mai puţin oficiale, chiar şi un pachet medit propriu distribuţiei. Archlinux face asta, prin activarea repository-ului community şi rularea cu drepturi root a comenzii pacman -S medit.

Desigur, medit este licenţiat GPL. Iar autorul acestuia se ocupă în mod curent de program, existând release-uri periodice. Deşi documentaţia este săracă, cel puţin pentru a veni în ajutorul celor care doresc extinderea prin plugin-uri sau macro-comenzi a programului, recomand medit celor care scriu cod sursă, acestora fiindu-le adresat în primă instanţă programul. Şi de ce nu, şi celor care au nevoie de un mic text-editor, şi nu sunt multumiţi de lipsa facilităţilor unor programe sau abundenţa facilităţilor din alte programe, dar care necesită instalarea mai multor librării tertă parte pentru a funcţiona precum şi resurse de memorie mari.

Resurse Online:


Tags: linux