Renunț la XFCE

Am fost un fan înfocat al XFCE și un adversar așișderea al Gnome 3, dar toate acestea s-au schimbat.

Viitorul sună periculos pentru orice alt mediu desktop bazat pe librăriile gtk3, care nu au în spate echipe puternice de programatori (am în vedere Mate și XFCE în principal).

Gtk3 este dezvoltat (de către echipa Gnome) aproape exclusiv ca suport pentru Gnome Shell , astfel încât XFCE sau Mate (care are în roadmap migrarea completă la gtk3) vor prelua ideile mai mult sau mai puțin nefericite ale dezvoltatorilor Gnome, inclusiv deciziile UI și UX controversate cât și modificări minore, dar cu impact asupra a tot ceea ce nu este Gnome Shell.

XFCE este un deja un compromis UI neplăcut, găsindu-se laolaltă aplicații gtk3, gtk3 și gtk3/csd (inclusiv aplicații ce folosesc headebars). Iar dacă mai intervin și aplicații Qt (Qt4 și/sau Qt5, cum va fi norocul), rezultatul este un bazar.

Merită să spunem că Firefox doar de curând a trecut la versiuni stabile gtk3, în timp ce Chrome își desenează singur ferestrele, decizie inteligentă luată de Google pentru a se asigura de consistența UI pe orice platformă software.

Trebuie amintit că Ubuntu (actualul Unity) și Mint (Cinnamon) folosesc versiuni speciale ale gtk3, ramuri mai vechi, dezvoltate în paralel, pentru a evita impactul puternic creat asupra aspectului aplicațiilor de headerbars. Unity 8 deja merge pe QML, din aceleași rațiuni ca și Google. Mint are destui dezvoltatori și resurse pentru a asigura dezvoltarea Cinnamon.

Free

Nu, nu este Free Willy ci un tablou rapid asupra consumului de memorie. După încărcarea applet-urilor necesare, configurarea XFCE după propriul plac, am constatat un consum de memorie imediat după pornire undeva în intervalul 300-320MB. Ok, un Gnome 3 instalat prin Antergos ajunge la 500MB iar după pornirea Music sau Video sare pe la 600MB (începe indexarea făcută de tracker). Windows 7 Home Edition este pe la 800MB la pornire dar acolo este o altă poveste.

Și totuși, ce nu îmi mai place la XFCE?

Ce are bun XFCE?

Am studiat cu atenție scripturile Python care susțin programul de instalare Antergos, am studiat Gnome 3, programele implicite ale acestuia, programele echivalente, extensiile disponibile, făcând în ultimele două luni cel puțin 20 instalări/reinstalări și am reușit, cred eu, să ajung la un compromis între consistența UI, aplicații moderne, suport și dezvoltare.

Ca o paranteză, am ajuns cu Gnome 3 cu extensii suplimentare, la un consum de memorie echivalent cu cel al XFCE:

Gnome 3Gnome 3

Într-un articol viitor voi explica am ajuns la acel consum ridicol de memorie, sub cel al Cinnamon respectiv Budgie.Am ales platforma blot.im
Localizare Antergos Cnchi