SEARCH   RSS

Interfețele desktop și managerele de ferestre suportă combinații de taste pentru apelarea unor aplicații sau realizarea unor anumite sarcini iar XFCE nu este cu nimic mai prejos.


Scurtături tastatură în XFCE

17 Jun 2015

Windows Explorer îl deschid întotdeauna cu combinația de taste Win și E. Este mai simplu și mai rapid decât folosirea mausului. În lumea Linux, toate interfețe desktop și managerele de ferestre suportă combinații de taste pentru apelarea unor aplicații sau realizarea unor anumite sarcini iar XFCE nu este cu nimic mai prejos, oferind și un cadru grafic pentru definirea respectiv modificarea acestor acțiuni.

Meniul XFCE 4.12Meniul XFCE 4.12

XFCE are definite implicit câteva combinații de taste (keyboard bindings), care pot fi modificate de utilizator. Acestea se referă, în principal, la comportarea ferestrelor individual și colectiv, comportarea ferestrelor în diferitele spații de lucru active sau disponibile precum și multe altele. Pentru a vedea și reține (eventual modifica după bunul plac) câteva combinații utile de taste, accesați panoul de control al XFCE, fie din lansatorul principal (butonul de start), fie prin click dreapta. Panoul de control XFCE este denumit implicit Settings. Primul set de opțiuni care ne interesează este cel oferit de eticheta Window Manager.

Panoul central de administrare

Settings Manager XFCE 4.12Settings Manager XFCE 4.12

Opțiunile grupate sub umbrela “Window Manager” sunt grupate în patru taburi - “Style”, “Keyboard”, “Focus” și “Advanced”. După cum v-ați dat seama, tabul “Keyboard” este cel care ne interesează în acest moment.

După cum puteți observa, XFCE vine cu combinații de taste predefinite pentru diferite acțiuni aplicate ferestrelor. Le puteți șterge sau modifica, apăsând butonul “Edit” din partea de jos și salvând apoi modificările. Butonul “Reset to defaults”, odată apăsat, încarcă setul de combinații de taste implicit, cu care a fost instalat XFCE (opțiunea este utilă dacă vă încurcați sau faceți ceva greșit). Sfatul meu este să le lăsați așa cum sunt.

Mult mai interesante pentru utilizatori sunt keyboard shortcuts, scurtăturile de la tastatură, prin care se mărește productivitatea în deschiderea unor aplicații sau efectuarea unor acțiuni evitând mausul și apelarea unor meniuri / opțiuni, ci doar din simple combinații de taste, iar pentru ergonomie, pot fi configurate (definite), astfel încât să se folosească degetele aceleiași mâini.

Nu putem continua fără a preciza un amănunt foarte important - tasta Win se numește în lumea Linux / BSD tasta “Super” (Super key) iar în OSX Command key. Marea majoritate a tastaturlor fizice vin pre-inscripționate pentru uzul cu sistemele de operare Windows, așa că dacă vă veți întreba la ce va folosi tasta sau tastele cu logo-ul Windows, iată răspunsul. Nu încercați să o smulgeți cu șurubelnița.

Din panoul de control (“Settings Manager”), accesați grupa de opțiuni grupate sub eticheta Keyboard. Din cele trei taburi, “Behaviour”, “Application Shortcuts” și “Layout”, două cu siguranță le-ați întâlnit în panoul de control Windows, acestea configurându-se și având același rol. Pentru rândurile de mai jos, tabul din mijloc prezintă interes.

XFCE 4.12 - Keyboard Application ShortcutsXFCE 4.12 - Keyboard Application Shortcuts

XFCE vine cu un set de combinații de taste predefinit pentru câteva aplicații proprii, pe care îl vedeți la prima accesare a acestui set de opțiuni, sau, după apăsarea butonului “Reset to defaults” (atenție, prin apăsare se vor anula și șterge toate combinațiile de taste definite / personalizate / modificate de utilizator).

Aceste combinații se pot modifica sau completa funcție de dorințele și preferințele fiecărui utilizator, care depind de experiența și deprinderile acestuia (eu m-am învățat să deschid managerul de fișiere cu Super și E ), de mnemonică (de exemplu, consola din Linux poate memorată într-o combinație care să includă una din literele K, C sau T de la terminal), etc. Personal, utilizez un sistem mixt, în care literele sunt asociate denumirii aplicației, combinat cu deprinderi mai vechi (“C” înseamnă pentru mine calculator iar “F” înseamnă Firefox).

Ceea ce trebuie reținut este faptul că aceste combinații pot fi definite după gusturile și preferințele fiecăruia, neexistând reguli sau constrângeri (singurele constrângeri sunt evitarea folosirii aceleiași combinații pentru două acțiuni diferite, un lucru normal).

Definirea unei scurtături se face foarte ușor: se apasă pe butonul “Add” , iar noua fereastră deschisă, “Shortcut Command”, se introduce numele executabilului aplicației sau direct calea executabilului aplicației (de obicei, aceasta se găsește în /usr/bin); deși pare mai dificil, mai toate aplicațiile importante au nume sugestive ale executabilelor, ușor de găsit. Astfel, executabilul care pornește navigatorul Mozilla Firefox se numește firefox iar cel care deschide managerul de fișiere Thunar se numește thunar. Apelarea direct prin tastatură a consolei în XFCE înseamnă pornirea executabilului xfce4-terminal.

XFCE 4.12 - Keyboard Application ShortcutsXFCE 4.12 - Keyboard Application Shortcuts

În funcție de distribuția folosită, sunt disponibile programe grafice pentru gestiunea pachetelor software, care oferă și posibilitatea vizualizării fișierelor conținute de un pachet, și, pe această bază, a denumirii executabilului și a căii acestuia în structura de fișiere și directoare. De exemplu, calea completă pentru executabilul pentru navigatorul Mozilla Firefox în instalările Archlinux este /usr/bin/firefox.

Imediat după confirmarea cu “OK” a numelui aplicației, se deschide o fereastră care vă cere să introduceți tasta sau combinația de taste preferată, care va fi atașată respectivei aplicații. Pentru că tot am amintit de tasta Super, algoritmul meu pentru scurtături aplicații este simplu: combinația “Super” plus o literă. Ușor de ținut minte și foarte accesibil pentru mână, deoarece majoritatea tastaturilor fizice au cel puțin o tastă Super (Windows sau echivalent cmd pe OSX). Se apasă cu atenție cele două taste (sau mai multe, funcție de combinația aleasă), în mod natural, una după alta. Imediat scurtătura aleasă și programul atașat vor apare alături de celelalte scurtături existente.

Butoanele “Edit” respectiv “Remove” nu au nevoie de foarte multe explicații. Prin editare, se pot modifica numele aplicației (numele executabilului sau calea acestuia) dar și combinația de taste aleasă. Prin butonul “Remove”, se șterge combinația de taste asociată aplicației; aplicația rămâne instalată în sistem, așa cum este și normal, dezinstalarea aplicațiilor fiind rolul altor programe / scripturi. Ca observație, dacă ați definit o scurtătură pentru o aplicație pe care ați dezinstalat-o, scurtătura rămâne. Este bine să verificați periodic lista scurtăturilor definite în sistem și să o țineți actualizată.

Extensibilitatea și modularitatea XFCE nu se opresc doar la definirea scurtăturilor pentru aplicații prin apăsarea combinațiilor de taste. Dar acesta este un pas simplu și ușor pentru a mări viteza de lucru.


Tags: linux