SEARCH   RSS

Manifestările organizate de Romexpo devin extrem de prohibitive şi fără urmări financiare spectaculoase. Iar ţinuta balcanică îmbracă totul.

Indagra 2007

07 Nov 2007

Fusăi câteva zile plecat cu treburi prin scumpa noastră capitală. Mai exact, amenajarea şi toate cele necesare aferente participării firmei la care cu onor lucrez la IndAgra. Treburile nu s-au sfârşit, mâine fiind programată o sesiune fulger de dezafectare a unui stand construit în 3 zile.

Romexpo … Acelaşi partener în ale expoziţiei ahtiat după bani - merită să amintim cetitorului că un metru pătrat chior, adică total neamenajat costă cam 100 euroi fără tva-ul finanţelor. Încă 25-30% mobilier şi amenajări şi ajungi pe la 100 euro metrul pătrat amenajat preţ total, fără TVA, dar cu discount-uri de participare şi suprafaţă mare. O mochetă care costă o groază este singurul lucru nou cumpărat - restul se inchiriază, iar sumele nu sunt deloc mici. Produsele de mobilier închiriate mi-ar putea povesti multe, sunt mai în vârstă decât subsemnatul, iar eu nu mai sunt în floarea tinereţei. Să spunem că partea de mobilier şi amenajare structură metalică, plus instalaţie electrică (de fapt posibilitatea de folosi curent electric) ne-au dus spre 3000 euro. Bani cu care s-au închiriat diverse, doar mocheta fiind cumpărată.

Indagra… Asemeni CERF, unii jucători ai pieţei au renunţat în a mai participa, din cauza condiţiilor prohibitive impuse de Romexpo (toţi banii înainte), facilităţi iok (ei, anul ăsta era net wireless, dar total nefuncţional), circ şi euro la greu pentru orice serviciu adiţional. Toate acestea te fac să te întrebi la ce draku să mai participi ! Standul nostru a fost în Pavilionul 17 - destinat tehnologiilor din industria de panificaţie - brutărit şi cofetărie. În principal cam aceeaşi vecini - marea majoritate cu utilaje. Importatori ale unor firme nemţşesti, austriece, italiene sau franţuzeşti. Oricum, prin ceea ce facem, suntem o pată de culoare atât din punct de vedere al amenajării cât şi al demonstraţiilor live ce au loc pe parcursul târgului. Dar despre asta, într-un mesaj ulterior, însoţit de fotografii.

Că mi-am adus aminte - faţă de anul trecut, Romexpo a introdus un sistem electronic de acces în perimetrul expoziţional, atât pentru pietoni (vizitatori şi expozanţi), cât şi auto (50 lei un permis auto pentru expozanţi pe perioada târgului - 7-11 nov). Sistemul chiar funcţionează. Curios. Ideea e simplă - un permis auto îţi dă dreptul de a lăsa maşinile firmei la câteva sute de metri faţă de pavilionul expoziţional, în timp ce lipsa acestuia de trimite câteva ore în căutarea unui loc de parcare în zona Sofitel - Piaţa Presei Libere, adică sinucidere curată.

Desigur, cumva, intrarea principală în Romexpo, cea binecunoscută din cărţi poştale şi reportaje, este obturată de macarale şi o zonă îngrădită. Un nene a obţinut pământul respectiv şi s-a gândit să înalţe două turnuleţe - spaţii de birouri. Nenea nu are legătură cu Romexpo desigur. Iar accesul auto se margineşte la 3 intrări secundare de pe bulevardul Expoziţiei, ceea ce măreşte gradul de anxietate al tuturor.

La Romexpo se poate mânca. Un mic puturos e 2 lei fără pâine (ştiu, pâinea multă strică). Un cârnacior puturos e doar 7 lei. O cutie de bere începe de la 5 lei. Aceeaşi ţigani bucătari şi aceeaşi autoservire la 0 grade. Ca în colţ. Putoare, ger şi oameni înfometaţi. Totuşi, un mic pavilion a fost amenajat cu mese - indoor deci - însă pe acolo stai 1 oră ca să ocupi juma de masă şi scaune. Balcanic. Ăsteas preţuri de târg, fiindcă înainte de deschiderea oficială sau după închidere, zboară cu toţii. Dacă nu eşti prevăzător să te aprovizionezi din oraş cu apă, bere şi potol, ai pus-o.

La Romexpo, ca să obţii 220V trebuie să vorbeşti de 4 ori în 2 zile cu un inginer electricitate, o dată cu responsabilul de pavilion, o dată cu managerul de proiect şi de câteva ori cu un electrician beat. Fiindca au calculat ei că ai nevoie de 380V. Şi desigur, vorbim de servicii preplătite. O piesă de mobilier în plus, care descoperi că îţi trebuie te costă preţ intergral la dispecerat, cu factură, sau juma la băieţiii care fac amenajarea cu mobilier din partea Romexpo. Nişte coşuri de gunoi, cuiere sau scrumiere presupun crearea unui sisteme de relaţii cu femeile de serviciu, supraveghetorii de pavilion şi ungerea acestora. Balcanic. O scară de 4 metri înseamnă o mică expediţie în necunoscut.

Este al patrulea târg al meu - primul a fost BIFE, pe mobilă, în calitate de expozant, următoarele 3 fiind IndAgra,cu responsabilităţi în organizare, pornind de la contractarea spaţiului, a unor servici suplimentare necesare expoziţiei, a coordonării echipelor de amenajare, etc. Însă consider că foarte greu pot fi depăşite stress-ul şi oboseala datorate participării la un astfel de tărg. Ecuaţia este simplă - atâta timp cât câştigurile financiare şi cele de imagine depăşesc cheltuielile, totul pare ok. Altfel, sunt resurse preţioase risipite şi timp pierdut cu organizarea, dizlocarea unei părţi importante a personalului către acest proiect temporar.

Una peste alta, manifestările organizate de Romexpo devin extrem de prohibitive şi fără urmări financiare spectaculoase. Iar ţinuta balcanică îmbracă totul.


Tags: opinii