SEARCH   RSS

În 5 minute devii fericitul utilizator Blot și primești un subdomeniu username.blot.im dacă plătești cei 20 dolari și dacă ai un cont Dropbox.

Folosesc Blot

01 Dec 2015

##Welcome to Blot If you look inside your Dropbox you’ll notice a new folder:

==Dropbox → Apps → Blot==

The Blot folder contains welcome.txt. That’s this post! Feel free to edit welcome.txt and reload this page. You’ll see the changes you make update instantly. Blot will publish any text file inside this folder.

To publish a new blog post, just save it as a text file and move it to this folder.

Formatting your blog posts

Blot supports Markdown so you can add lists and headings and more to your blog posts.

Reload

Ok, ceea ce ați citit mai sus descrie pe scurt mecanismul de funcționare al Blot. Mai pe larg și în limba română, în cele ce urmează.

Mecanismul de funcționare al platformei este destul de simplu. Scrii articole - pagini, posturi, drafturi, etc. în limbaj text simplu simplu sau Markdown. Salvezi fișierul cu extensia .txt sau .md în folderul ‘Blot’, care este creeat automat de aplicație în directorul ‘Apps’ al ‘Dropbox’. Mai departe îți poți organiza folderul ‘Blot’ după bunul plac. De exemplu, al meu:

Foldere PrincipaleFoldere Principale

Cât timp serviciul Dropbox este pornit, sincronizarea se face instantaneu. Imaginea locală a structurii de fișiere și directoare Dropbox este sincronizată între serverul Dropbox și stația ta de lucru. Aici intervine Blot, care monitorizează permanent ce se întâmplă în propriul folder /Apps/Blot/. Cum simte o schimbare, cum actualizează pe serverul acestuia (în fapt Blot folosește, ca și Dropbox de fapt, serviciile AWS și iar hostingul propriu zis se realizează în rețeaua cloud Amazon CloudFront, de unde și vitezele de sincronizare foarte mari și timpii de replicare/propagare foarte mici). Practic, schimbi o literă într-un articol care se găsește sub formă de text simplu sau flavour markdown în structura locală a Dropbox, salvezi iar apoi apeși F5 în browser și modificarea este vizibilă. Greu de crezut, dar așa este.

Și mai concis, articolele sunt scrise local cu un editor obișnuit de text (poate fi și banalul Notepad) într-un folder special din structura Dropbox iar automat sunt afișate pe blog, după ce serverul Dropbox (din rețeaua Amazon CloudFront) se sincronizează cu fișierele și directoarele locale, iar apoi serverul Blot (din aceeași rețea Amazon CloudFront) își sincronizează și el lista de directoare și fișiere cu cea actualizată de pe serverul Dropbox.

Dar mecanismul Dropbox permite sincronizarea cu mai multe dispozitive. Astfel, puteți sincroniza telefonul sau tableta, inclusiv articolele scrise direct pe telefon sau pe tabletă. Puteți scrie din autocar, din Piața Universității sau de oriunde există posibilitatea unei conexiuni net. Puteți instala Dropbox pe un stick USB portabil. Posibilitățile sunt multiple iar soluția este extrem de flexibilă deoarece nu trebuie să instalați nimic, presupunând că știți să lucrați cu Dropbox.

În principiu, în 5 minute devii fericitul utilizator Blot și primești un subdomeniu username.blot.im dacă plătești cei 20 dolari și dacă ai un cont Dropbox (care are numeroase facilități, chiar și în varianta gratuită). Te conectezi cu username-ul și parola Dropbox și ai acces la dashboard-ul Blot de unde îți personalizezi blogul.

Nu strică să urmăriți și filmulețul de pe situl blot.im. Pe mine m-a lăsat cu gura căscată.

Vor mai urma și alte articole despre blot. Eu sunt fascinat de ușurința cu care se întâmplă totul.


Tags: blotweb